2008. augusztus 2., szombat

mi nem az élet értelme


  • a biztonság. az az élet elveszti az értelmesség lehetőségét amely egy olyan dolog előli folytonos meneküléssel van elfoglalva amely végül is biztosan utoléri.
  • nyomot (emléket) hagyni. itt két dolog jut eszembe. egyrészt az hogy az adria part közeli élővilágát mennyire kifosztották az emléket gyüjtögető búvárnak nem mondható merülők és ma már sikernek számít ha egy tengeri csillagocskával találkozunk portya közben. másrészt a fényképezés és videozás jelensége. az önkéntes emlék gyártó bebújik gépe mögé rögzíti a világot de közben elszalasztja a szituáció valódi átélését. az emlékért mintegy feláldozza a jelen pillanatot. emlékszem mikor újra meg kellett gyújtani a tortán a születésnapi gyertyákat vagy ismét ki kellett csomagolni az ajándékot mert a fénykép nem sikerült.
  • nemzés. mint a nyom hagyásának különleges formája. nem képzelhetjük hogy pusztán a nemzésnek (nem beszélve arról hogy manapság már erről sem beszélhetünk hanem a puszta nemzési aktusról) lenne bármi értelme. egyrészről nem gondolhatjuk hogy pusztán emberpalánták sorozatgyártása (a genetikai állomány és a név továbbvitele) értelmet adhat életünknek egy olyan korban ahol a született gyermekek saját önmegvalósításukon fáradoznak és fáradnak el nem hagyva életenergiát arra hogy szüleik életének értelmet adjanak. másrészről milyen értelme lenne annak ha pusztán azért nemzenénk hogy öregkorunkban valaki legyen aki a szart kitörli alólunk és aki majd jól felfogott érdektől vezérelve az örökség reményében ezt el is végzi majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése